Brzi Izbor:

Evolucija izrade fotografija: Od mračnih komora do digitalnog doba

Tabla sadržaja

Fotografija, kao umetnost i nauka, ima dugu i fascinantnu istoriju koja datira iz ranih godina 19. veka.

Pojava prve fotografije promenila je način na koji vidimo i beležimo svet oko nas, pružajući nam mogućnost da trajno sačuvamo trenutke i sećanja.

Istorijski razvoj izrade fotografija

Fotografija, kao medij, počela je da se razvija kroz eksperimente sa svetlom i hemijskim reakcijama.

Prvi koraci u ovom pravcu uključivali su korišćenje mračne komore (camera obscura), uređaja poznatog još iz antičkih vremena.

Mračna komora je bila optički uređaj koji je projektovao sliku sa spoljašnjeg sveta na unutrašnju površinu kroz mali otvor. Iako su slike bile obrnute i nisu bile trajne, mračna komora je postala osnovni alat za umetnike i naučnike koji su želeli da istraže načine hvatanja slike.

camera obscura

Pojava prve trajne fotografije

Prva trajna fotografija, heliografija, kreacija Nicephore Niépcea, koristila je bitumen na metalnoj ploči.

Proces je bio spor i zahtevao je dugotrajnu izloženost svetlu. Međutim, pravi proboj dogodio se sa dagerotipijom, koju je razvio Louis Daguerre 1839. godine.

Dagerotipija je koristila srebrnu ploču premazanu jodidom srebra, koja je bila izložena svetlu u mračnoj komori. Nakon ekspozicije, ploča je bila izložena živinim parama, što je otkrilo skrivenu sliku. Konačna slika je bila fiksirana natrijum tiosulfatom, poznatim kao „hiposulfat“, i na kraju, ploča je bila premazana zlatnim hloridom za dodatnu trajnost i sjaj.

Ovo je bio veliki korak napred u svetu fotografije, omogućavajući ljudima da po prvi put imaju realistične, trajne slike sebe i svojih voljenih.

Napredak u hemijskim procesima

Sredinom 19. veka, uvođenje albuminskog papira donelo je revolucionarne promene u svetu fotografije. Albuminski papir, izum koji se pripisuje francuskom fotografu Louis Désiré Blanquartu-Evrardu, koristio je belance kao vezivo za srebrne soli na papiru.

Ovaj proces je omogućio stvaranje oštrih, detaljnih slika sa sjajnom površinom. Albuminski papir je brzo postao standardni materijal za izradu fotografija, posebno portreta, zbog svoje sposobnosti da verno reprodukuje fine detalje i bogate tonove.

Razvoj kolodijumskih ploča

Nakon uspeha albuminskog papira, sledeći veliki napredak u fotografiji bio je uvođenje kolodijumskih ploča sredinom 19. veka. Kolodijumski proces, poznat i kao „mokri kolodijumski proces“, izumeo je Frederick Scott Archer 1851. godine. Ovaj proces je koristio staklene ploče premazane kolodijumom, smesom pamuka rastvorenog u eteru i alkoholu, u koju su bile dodate srebrne soli.

Razvoj crno-belih fotografija

Jedan od najznačajnijih trenutaka u istoriji fotografije bio je uvođenje filma krajem 19. veka.

George Eastman, osnivač kompanije Kodak, razvio je prvi komercijalno uspešan rolo film 1888. godine. Ovaj film je bio premazan emulzijom od srebrnih halogenida i omogućavao je serijsko snimanje fotografija bez potrebe za pojedinačnim pločama.

Rolo film je bio fleksibilan, lagan i jednostavan za upotrebu, što je omogućilo fotografima da snimaju slike mnogo brže i efikasnije. Kodak je takođe uveo prvi pristupačni fotoaparat za široku javnost, omogućavajući svakome da se bavi fotografijom. Slogan „Vi pritisnete dugme, mi radimo ostalo“ postao je sinonim za Kodak, popularizujući fotografiju kao svakodnevnu aktivnost.

george eastman

Pojava i značaj crno-belih fotografija

Crno-bele fotografije su postale standard u prvoj polovini 20. veka. Ove fotografije su bile jednostavne za izradu i jeftine, čineći ih pristupačnim za široke mase. Crno-bela fotografija se oslanjala na različite tonove sive boje da bi stvorila kontrastne i dramatične slike. Zbog svoje jednostavnosti i elegancije, crno-bele fotografije su ostale popularne čak i nakon pojave kolor fotografije.

Prelaz na kolor fotografiju

Početak 20. veka doneo je revoluciju u svetu fotografije uvođenjem kolor fotografije. Jedan od najranijih i najznačajnijih napredaka u ovoj oblasti bio je Autochrome Lumière, koji su razvila braća Lumière, Auguste i Louis, 1907. godine. Autochrome Lumière je bio prvi komercijalno uspešan proces za izradu kolor fotografija.

Koristio je staklene ploče premazane mikroskopskim zrncima skroba obojenih u tri osnovne boje: crvenu, zelenu i plavu. Ove ploče su zatim premazane emulzijom od srebrnog halogenida.

Kada je ploča bila izložena svetlu, zrncima skroba su delovala kao filteri, omogućavajući svetlosti da prolazi kroz njih i stvara kolor sliku. Nakon ekspozicije, ploča je bila razvijena u tamnoj komori, a rezultirajuća slika je bila vibrantna i realistična, iako sa blagim zrnatim izgledom zbog prisustva skroba.

Autochrome Lumière je brzo postao popularan među profesionalnim fotografima i entuzijastima zbog svoje sposobnosti da stvori kolor slike sa relativno jednostavnim postupkom. Iako je proces bio skup i zahtevao dugotrajnu ekspoziciju, omogućio je ljudima da vide svet u boji, otvarajući nove mogućnosti za umetničko izražavanje i dokumentovanje stvarnosti.

Digitalna revolucija

Digitalna revolucija u svetu fotografije započela je krajem 20. veka, a prvi digitalni fotoaparat pojavio se 1975. godine, zahvaljujući inženjeru Steve Sassonu iz kompanije Kodak.

Ovaj prototip koristio je CCD senzor za hvatanje slike, a fotografije su bile crno-bele i niske rezolucije. Iako rudimentaran, ovaj izum postavio je temelje za budući razvoj digitalnih fotoaparata.

Tokom 1980-ih i 1990-ih godina, digitalni fotoaparati su se postepeno usavršavali. Pojavili su se prvi komercijalno dostupni modeli, poput Sony Mavica i Kodak DCS serije.

Ovi uređaji su omogućili fotografima da snimaju slike u digitalnom formatu, bez potrebe za filmom.

Početkom 21. veka, digitalni fotoaparati su postali dominantni na tržištu, zamenivši filmske aparate gotovo u potpunosti.

Prednosti digitalne fotografije

Prvo i najvažnije, omogućila je trenutan pregled i brisanje fotografija, što je značajno smanjilo troškove i vreme potrebno za razvoj i štampu slika. Fotografije su mogle biti lako prebačene na računare i uređivane putem softvera, što je otvorilo nove mogućnosti za kreativnost i eksperimentisanje.

Druga prednost digitalne fotografije je kapacitet memorijskih kartica, koji je omogućio skladištenje stotina, pa čak i hiljada slika na jednom uređaju. Ovo je posebno bilo korisno za profesionalne fotografe koji su morali snimati veliki broj fotografija bez potrebe za čestom zamjenom filma.

Online usluge izrade fotografija

Sa pojavom digitalnih fotoaparata, usluge izrade fotografija su se takođe prilagodile novom digitalnom dobu. Digitalna obrada fotografija omogućila je precizno podešavanje boja, kontrasta, svetlosti i drugih parametara, što je dovelo do stvaranja visokokvalitetnih slika. Digitalne datoteke se mogu lako uređivati i prilagoditi pre štampe, što je dovelo do stvaranja savršenih fotografija bez grešaka i nepravilnosti.

Proces štampe digitalnih fotografija postao je mnogo brži i efikasniji.

Moderne štamparije koriste visokokvalitetne printere i foto papir koji pružaju izvanredne rezultate, sa živim bojama i oštrim detaljima. Ovo je omogućilo fotografima da brže dobiju gotove proizvode, bez potrebe za dugim procesima razvijanja i sušenja.

Usluge Foto Studio Art Digital

Foto Studio Art Digital, vodeća foto radnja u Beogradu, nudi širok spektar usluga izrade fotografija, uključujući mogućnost online naručivanja. Proces naručivanja je jednostavan i sastoji se od nekoliko koraka:

  1. Dodavanje slika: Korisnici mogu lako dodati slike koje žele izraditi putem web aplikacije. Nakon odabira slika, klikom na opciju „Open“, slike se učitavaju na platformu.
  2. Odabir formata: Nakon učitavanja slika, korisnici mogu odabrati željeni format (npr. 10×15 cm, 13×18 cm, itd.). Ovaj korak omogućava prilagođavanje izrade prema individualnim potrebama i preferencijama.
  3. Preuzimanje: U sledećem koraku, korisnici unose svoje lične podatke i odabiru način preuzimanja fotografija. Fotografije mogu biti preuzete lično u nekoj od poslovnica Foto Studio Art Digital, ili mogu biti poslate poštom na navedenu adresu.
  4. Završetak porudžbine: Na kraju, korisnici dobijaju kompletan uvid u porudžbinu i mogućnost da izvrše narudžbu klikom na dugme „Poruči“. Tim Foto Studio Art Digital ubrzo kontaktira korisnike kako bi potvrdili porudžbinu i obavestili ih o vremenu preuzimanja.

Kliknite na link da biste ušli u našu web aplikaciju za naručivanje i započnite proces izrade vaših omiljenih fotografija već danas. Foto Studio Art Digital je ovde da vam pomogne da sačuvate najdragocenije trenutke vašeg života.

Više o fotografiji

Saznaj prvi za popuste

Pretplati se za obaveštenja putem emaila.

Drage mušterije,

Vikend akcija traje od 6. do 8. jula.