Brzi Izbor:

Skeniranje i obrada fotografija

Tabla sadržaja

Svedoci smo toga koliko vreme brzo prolazi i toga da ono što danas doživljavamo ubrzo postaje samo još jedna uspomena. Svako od nas želi da bar deo tih uspomena sačuva od neumitnog protoka vremena i od zaborava. Možda najbolji način da u tome uspemo jeste fotografija. Za fotografiju je čovek vezan na poseban način od njenog nastanka, i od tada ta veza nije prekinuta. Istini za volju, fotografija se umnogome promenila od njenog nastanka do danas, ali je njena funkcija kroz vekove ostala ista, kao i poseban odnos čoveka prema fotografiji. Ako život definišemo kao prolaznost, fotografija je onda zamrznut momenat života i otrgnut od te neminovne prolaznosti. Zato i jesmo vezani za fotografiju i zato njena vrednost opstaje i opstajaće, jer nam čuva uspomene i neka draga sećanja. Ipak, i fotografija je propadljiv materijal. Vreme ništa na ovom svetu ne štedi i sve je podložno promeni, pa tako i fotografija. Slika Vaše bake kada je bila mlada u njenim rukama bila je nova i sveža, a u trenutku kada je Vi držite u ruci već se drastično promenila pod pritiskom vremena. Kroz nekoliko narednih godina, ta slika bi se još više promenila i tako dalje sve do tačke neprepoznatljivosti.

Obrada starih fotografija

Stare fotografije su naročito sklone propadanju, zbog drugačijih i skromnijih uslova i sredstava u to vreme, te ukoliko se ne pobrinete za njihovu dugotrajnost, ubrzo bi mogle propasti i odneti u zaborav taj momenat iz prošlosti koji želite sačuvati. Danas je to fotografija Vaše bake, sutra će to biti Vaša fotografija, a sigurno biste želeli da Vaši unuci brinu o tim uspomenama i da zavire u delić Vaše mladosti. Pored svega toga, fotografije u fizičkom obliku mogu biti oštećene i pohabane iz raznih razloga, ne samo usled protoka vremena. Savremeno doba nam je omogućilo da ove uspomene uspešno čuvamo od propadanja i sačuvamo ih za neke nove generacije.

Na našu veliku sreću, obrada fotografija je tehnika koja se koristi ponajviše za ove slučajeve, da vrati svežinu i sjaj starim fotografijama. Obrada starih fotografija ili retuširanje podrazumeva detaljno otklanjanje oštećenja koje su posledica prirodnog habanja, čime se fotografiji produžuje vek trajanja. Zatim, kako su stare fotografije u crno-beloj varijanti, pred Vama je i opcija kolorizacije, ukoliko želite da tim fotografijama date boju svojstvenu savremenim fotografijama. Pored toga, ima još mnogo opcija u okviru obrade fotografije, a to zavisi od Vaših želja. Postupkom obrade fotografije znatno se poboljšava njen ukupni izgled i daje joj se novi sjaj i svežina, kao i trajnost. Obrada starih fotografija je za ljubitelje čuvanja uspomena u fizičkom obliku, koje mogu uramiti ili čuvati u kutiji za slike. A za ljubitelje čuvanja fotografija u digitalnom obliku rešenje je postupak koji se naziva skeniranje fotografija. Ako se obradom produžava vek trajanja fotografije na nekoliko narednih godina kada je potrebno ponoviti postupak i vratiti fotografiji stari sjaj, onda se skeniranjem omogućava njeno trajanje za sva vremena, dokle god bude tehnologije i računara. Naime, prebacivanjem fotografije u elektronski oblik ona ostaje trajno nepromenjena, te nema bojazni od propadanja.

Čuvanjem materijala u elektronskom obliku osiguravate njihovu dugotrajnost i kvalitet, budući da su u toj formi netaknuti prolaznošću vremena. Skenirane fotografije možete čuvati na CD-u, u računaru, na fleš memoriji, itd. Za skeniranje starih fotografija, kao i ovih novijih, možete birati rezoluciju i format, a mi ćemo izaći u susret svim Vašim željama i zamislima vezanim za obradu i skeniranje fotografija. Skeniranje fotografija je postupak koji se preporučuje svakako, ponajviše iz razloga što je moguće da se fotografija u štampanom obliku izgubi, pocepa, i tome slično. Iz to razloga je poželjno imati u rezervi skeniranu fotografiju u elektronskom obliku, koja se može ponovo odštampati, odnosno prebaciti u fizičku formu.

 

Više o fotografiji

Saznaj prvi za popuste

Pretplati se za obaveštenja putem emaila.

Drage mušterije,

Vikend akcija traje od 6. do 8. jula.